Spijtmoeders

Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? ‘Spijtmoeders’ is een film over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn. Regisseur Milou Gevers sprak tientallen moeders en vond drie vrouwen bereid hier eerlijk over te spreken. De vrouwen vertellen over hun worstelingen met het moederschap, de schaamte en schuld die zij voelen, en de hoge verwachtingen die de maatschappij aan hen stelt.
Regisseur Milou Gevers: ‘Ik heb een dochter van twee jaar oud. Hoewel ik zelf wél opnieuw de keuze zou maken om moeder te worden, kan ik moeders die dat niet nog eens zouden doen wel beter begrijpen sinds ik zelf moeder ben. Door de verhalen van de vrouwen die ik sprak, werd ik me des te meer bewust van de uitdagingen waarvoor vrouwen (ja, ook nu nog) staan. Bovendien heb ik beseft dat spijtmoeders geen daders zijn, maar vrouwen die lijden onder een systeem waarin we veel minder ver zijn op het gebied van man-vrouwverhoudingen dan ik dacht.’
Milou Gevers regisseerde eerder onder meer de documentaire Waarom bleef je niet voor mij (2020), een portret van kinderen die een ouder verloren aan zelfdoding. Dit werk werd onder andere bekroond met een Studenten Oscar en een Prix Jeunesse.
De film is gebaseerd op het boek Regretting Motherhood van socioloog en schrijfster Orna Donath.

Regie: Milou Gevers
Production Sound Mixer: Kristian Knoop, Gijs Domen
Producer: Stepping Stone
DOP: Lola Mooij